Щавлева кислота. Інструкція та рекомендації до застосування
Інструкція та рекомендації з використання Щавлевої Кислоти ТЕХНІЧНОЇ MyChem
ОБОВ’ЯЗКОВО ДОТРИМУЙТЕСЬ РЕКОМЕНДАЦІЙ!
1. УВАГА! Дана щавлева кислота – технічна, не підходить для використання в харчових та медичних цілях!
2. Це одна з найсильніших органічних кислот, працюйте з дотриманням правил безпеки – гумові рукавички, респіратор, захисний одяг!
3. Уникати контакту зі шкірою та слизовими оболонками, не вдихати, не вживати в їжу.
4. Термін зберігання – 36 місяців.
5. До комплекту входить мірний ковшик ємністю 25 грамів для вашої зручності.
Бережіть від дітей!
Щавлева кислота (H2C2O4) - це сильна органічна сполука, що відноситься до карбонових кислот. Має вигляд прозорих кристалів без кольору та запаху.
ВІТОРИСТОВУЄТЬСЯ В ТАКИХ СФЕРАХ:
· Промисловість (як компонент у синтезі барвників та субпродуктів);
· Органічна хімія (для видобутку йодо- та хлороводню);
· Текстильне та шкіряне ремесла (на етапах протруювання);
· Виробництво засобів для чищення (для побутового та промислового використання), а також відбілювачів (для косметологічного та лабораторного застосування);
· Бджільництво.
ДОЗУВАННЯ ПРИ ВИКОРИСТАННІ В ПОБУТІ:
· Для прочищення труб на 1 л води додати ложку кристалічної кислоти та отриманий розчин влити в труби, щоб ефективно впоратися із забрудненнями та іржею будь-якої давності;
· У такий розчин поміщають металеві сітки фільтрів води - через добу витримки та невеликого чищення щіткою від пластівців іржі сітка знову готова до експлуатації;
· Очищення алюмінієвого посуду за допомогою щавлевої кислоти - 1:1 (вода та кислота) наноситься на поверхні та чиститься, після чого залишки слід змити;
· Перед фарбуванням дерев'яних поверхонь деревину потрібно попередньо відбілити, для цього використовується 10% розчин кислоти. Перед обробкою одержаним розчином рекомендується на поверхню нанести гідросульфіт натрію. Для більшого відбілюючого ефекту використовують складніший кислотний склад за участю щавлевої кислоти: сірчана кислота (20 частин), щавлева кислота (15 частин), перекис водню (10 частин), вода (1000 частин);
· Також дерев'яні поверхні та предмети очищаються за допомогою щавлевої кислоти від залишків лаку та забруднень. Для цього потрібно: сульфат натрію – 15 г; етиловий спирт – 20 мл;концентрат технічної щавлевої кислоти (20 г на 1 л води) – 200 мл. Протерти поверхню протягом 5-10 хвилин;
· Видалення іржі з будь-яких поверхонь насамперед із текстилю. У найактивнішому розчині використовуються: щавлева кислота – 20 г; поташ - 60 г; вода – 500 г. Усі інгредієнти перемішуються та підігріваються до 70ºC. Оброблена та очищена поверхня рясно промивається водою. Подібний розчин можна використовувати для очищення раковин, унітазів, ванн, кахлів, інших видів плитки, для виведення чорнила, фарби;
· Накип знімається простим розчином: чайну ложку порошку на 1 л води.
ДОЗУВАННЯ ПРИ ЗАСТОСУВАННІ У БДЖІЛЬНИЦТВІ:
· Обробку бджіл при вароатозній інвазії проводять двома способами: обприскування бджіл 2% розчином при температурі від 16 °С чи парами кислоти, одержуваними із спеціального пристрою, при температурі не нижче 10°С;
· Обприскування: для приготування 2% розчину щавлевої кислоти вміст пакету 20 г розчиняють 1 л теплої кип'яченої води. Розчин готують перед застосуванням. Обробляють міжрамковий простір вуликів за допомогою дрібнодисперсного обприскувача на відстані 30-40 см під кутом 45 °. На обробку однієї соторамки достатньо 10-12 мл розчину. При обробці матку ізолюють;
· Обробка бджіл парами: у вулику закривають верхній льоток, а нижній вводять 10-15 клубів диму з димаря. При обробці матку не ізолюють;
· Першу обробку проводять навесні після масового обльоту бджіл. При сильному ураженні обробку повторюють через 7-12 днів. У літній період роблять дві обробки з таким самим інтервалом, після відкачування товарного меду до початку підживлення. При необхідності проводять і осінню обробку після виходу бджіл із розплоду;
· Щавлеву кислоту слід застосовувати трохи більше 2-3 років поспіль, ніж викликати звикання біля кліща;
· Правильна обробка бджіл не впливає на якість меду, його використовують в їжу на загальних підставах.