Цитрат натрію . Інструкція та рекомендаціїї до застосування
Інструкція та рекомендації з використання Цитрат натрію MyChem
ВАЖЛИВО ДОТРИМУВАТИСЬ РЕКОМЕНДАЦІЙ ЩОДО ЗБЕРІГАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ПРОДУКТУ!
Цитрат натрію (лат. Natrii citras) - це натрієва сіль лимонної кислоти, яка в харчовій промисловості застосовується як харчова добавка E 331. Цитрат натрію використовується в якості емульгатора або стабілізатора, включений до групи антиоксидантів. Його використовують, як приправу, що допомагає поліпшити смакові якості продукту (через кисло-солоний смак харчової добавки E 331 її назвали «кислої сіллю»). Ще одна функція стабілізатора E 331 - управління кислотністю ряду страв (зокрема десертів на основі желатину), а також вирівнювання рівня кислотності в кава-машинах.
Вперше цитрат натрію був використаний у 1914 році в процесі переливання крові в якості антикоагулянту. Пізніше добавку стали використовувати в харчовій промисловості у вигляді розчину.
Сьогодні цитрат натрію в промислових масштабах отримують шляхом нейтралізації лимонної кислоти джерелом натрію (наприклад, їдким натром) і подальшою кристалізацією.
Харчова добавка E 331 добре розчиняється у воді, не має горючих і вибухонебезпечних властивостей, не токсична і не подразнює шкіру. Однак при вдиханні порошку цитрату натрію можна отримати роздратування верхніх дихальних шляхів.
Вплив на організм
Користь
Не в харчовій промисловості цитрат натрію часто використовується як лікарський засіб для лікування циститу, стабілізації крові. Він сприяє зменшенню печії і зниження наслідків похмілля.
Цитрати натрію присутні в організмі людини, де вони беруть участь у метаболічних процесах, живлять клітини енергією. Як антиоксидант, харчова добавка E 331 захищає клітинні мембрани від атаки вільних радикалів.
Крім того, натрій лимоннокислий здатний усувати печію, позбавляти від похмільного синдрому.
Шкоду
В той же час харчова добавка E 331 може чинити негативний вплив на організм. При використанні цитрату натрію в лікарських засобах зазначаються такі побічні ефекти:
- підвищення артеріального тиску,
- зменшення апетиту,
- нудота,
- болісні відчуття в животі,
- блювота.
При вживанні харчових продуктів з добавкою E 331 така шкода знижена до мінімуму, оскільки цитрат натрію міститься в їжі в значно менших дозах, ніж в ліках. Даних про те, що харчова добавка E 331 заподіяла серйозної шкоди здоров'ю, немає.
Використання
У харчовій індустрії цитрат натрію застосовується при виготовленні:
- газованих напоїв,
- напоїв, що мають смак лайма чи лимона,
- пастили,
- суфле
- мармеладу,
- плавлених сирів,
- дитячого харчування,
- йогуртів,
- сухого молока,
- стерилізованого і пастеризованого молока,
- кисломолочних продуктів,
- молочних консервів, при виготовленні яких потрібне тривале нагрівання молока.
Харчова добавка E 331 використовується:
- Для поліпшення смакових якостей (найчастіше напоїв і приправ),
- Як регулятор кислотності (в продуктах на кшталт желе, мармеладу, джему, дитячих сумішей),
- Як емульгатор (для плавлених сирів, майонезів),
- В якості фіксатора забарвлення (для ковбасних і м'ясних виробів),
- Як стабілізатор (для йогуртів, згущеного, сухого молока, кисломолочних продуктів).
У фармацевтичній промисловості цитрат натрію застосовується при виготовленні всіх лікарських форм вітаміну C - він підсилює дію аскорбінової кислоти. Також мононатрійцитрат є одним з компонентів розчину для зберігання крові. Цитрат натрію ефективний при лікуванні інфекцій сечовивідних шляхів.
У косметичній промисловості харчову добавку E 331 додають в шампуні і рідке мило для регулювання кислотно-лужного балансу.