Продавець MyChem розвиває свій бізнес на Prom.ua 3 роки.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
5655 відгуків

Цитрат натрію . Інструкція та рекомендаціїї до застосування

Цитрат натрію . Інструкція та рекомендаціїї до застосування

Інструкція та рекомендації з використання Цитрат натрію MyChem

ВАЖЛИВО ДОТРИМУВАТИСЬ РЕКОМЕНДАЦІЙ  ЩОДО ЗБЕРІГАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ПРОДУКТУ!

 

Цитрат натрію (лат. Natrii citras) - це натрієва сіль лимонної кислоти, яка в харчовій промисловості застосовується як харчова добавка E 331. Цитрат натрію використовується в якості емульгатора або стабілізатора, включений до групи антиоксидантів. Його використовують, як приправу, що допомагає поліпшити смакові якості продукту (через кисло-солоний смак харчової добавки E 331 її назвали «кислої сіллю»). Ще одна функція стабілізатора E 331 - управління кислотністю ряду страв (зокрема десертів на основі желатину), а також вирівнювання рівня кислотності в кава-машинах.

Вперше цитрат натрію був використаний у 1914 році в процесі переливання крові в якості антикоагулянту. Пізніше добавку стали використовувати в харчовій промисловості у вигляді розчину.

Сьогодні цитрат натрію в промислових масштабах отримують шляхом нейтралізації лимонної кислоти джерелом натрію (наприклад, їдким натром) і подальшою кристалізацією.

Харчова добавка E 331 добре розчиняється у воді, не має горючих і вибухонебезпечних властивостей, не токсична і не подразнює шкіру. Однак при вдиханні порошку цитрату натрію можна отримати роздратування верхніх дихальних шляхів.

Вплив на організм

Користь

Не в харчовій промисловості цитрат натрію часто використовується як лікарський засіб для лікування циститу, стабілізації крові. Він сприяє зменшенню печії і зниження наслідків похмілля.

Цитрати натрію присутні в організмі людини, де вони беруть участь у метаболічних процесах, живлять клітини енергією. Як антиоксидант, харчова добавка E 331 захищає клітинні мембрани від атаки вільних радикалів.

Крім того, натрій лимоннокислий здатний усувати печію, позбавляти від похмільного синдрому.

Шкоду

В той же час харчова добавка E 331 може чинити негативний вплив на організм. При використанні цитрату натрію в лікарських засобах зазначаються такі побічні ефекти:

  • підвищення артеріального тиску,
  • зменшення апетиту,
  • нудота,
  • болісні відчуття в животі,
  • блювота.

При вживанні харчових продуктів з добавкою E 331 така шкода знижена до мінімуму, оскільки цитрат натрію міститься в їжі в значно менших дозах, ніж в ліках. Даних про те, що харчова добавка E 331 заподіяла серйозної шкоди здоров'ю, немає.

 

Використання

У харчовій індустрії цитрат натрію застосовується при виготовленні:

  • газованих напоїв,
  • напоїв, що мають смак лайма чи лимона,
  • пастили,
  • суфле
  • мармеладу,
  • плавлених сирів,
  • дитячого харчування,
  • йогуртів,
  • сухого молока,
  • стерилізованого і пастеризованого молока,
  • кисломолочних продуктів,
  • молочних консервів, при виготовленні яких потрібне тривале нагрівання молока.

Харчова добавка E 331 використовується:

  • Для поліпшення смакових якостей (найчастіше напоїв і приправ),
  • Як регулятор кислотності (в продуктах на кшталт желе, мармеладу, джему, дитячих сумішей),
  • Як емульгатор (для плавлених сирів, майонезів),
  • В якості фіксатора забарвлення (для ковбасних і м'ясних виробів),
  • Як стабілізатор (для йогуртів, згущеного, сухого молока, кисломолочних продуктів).

У фармацевтичній промисловості цитрат натрію застосовується при виготовленні всіх лікарських форм вітаміну C - він підсилює дію аскорбінової кислоти. Також мононатрійцитрат є одним з компонентів розчину для зберігання крові. Цитрат натрію ефективний при лікуванні інфекцій сечовивідних шляхів.

У косметичній промисловості харчову добавку E 331 додають в шампуні і рідке мило для регулювання кислотно-лужного балансу.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner