Бензоат Натрію (гранула) Е-211 MyChem
Бензоат натрію - хімічний консервант, що при дуже малих концентраціях гальмує розвиток мікроорганізмів. Це білий кристалічний порошок або гранули без запаху або з ледь вловимим запахом бензальдегіду, має солодкувато-солоний смак. Зареєстрований як харчова добавка з кодом E211, широко використовується в харчовій промисловості як консервант. Крім того, він має властивості антибіотика і підсилювача кольору. Його застосовують для збільшення термінів зберігання напоїв та продуктів харчування, що сповільнює їх псування. Однак при великих дозах він може бути сильним канцерогеном.
Бензоат натрію, що використовується як консервант, виявляє бактеріостатичну (пригальмовує або сповільнює розвиток бактерій, але не знищує їх повністю) та фунгістатичну (заглушує розвиток грибів) дії.
Цей інгредієнт поширено застосовується в харчовій промисловості, включаючи соуси (наприклад, барбекю), консерви, соєві соуси, кетчупи, майонези, маргарини, повидла, кондитерські вироби, консервовану рибу та ікру, мармелади, томатні продукти, фруктові пасти, безалкогольне пиво і алкогольні напої з низьким вмістом алкоголю (15% і менше), безалкогольні напої, м'ясні вироби, фруктові цукерки, випічку, морозиво тощо. Це компонент також додають до солоних і маринованих овочів, оливок та їхніх продуктів, жувальної гумки, готових салатів, гірчиці, дієтичних продуктів (за винятком дитячого харчування), біологічно активних добавок, дієтичних сумішей для зниження ваги. Його також використовують для обробки поверхні ковбас, сирів та оболонок, а також для створення плівок і покриттів, які застосовують у в'ялених м'ясних виробах. При дотриманні рекомендованих доз цей консервант не впливає на смак харчових продуктів.
Бензоат натрію має сильний антисептичний вплив на дріжджі та плісняву, але слабко гальмує розвиток оцтових та молочнокислих бактерій. Його консервуюча дія проявляється тільки в продуктах з кислотністю не менше 0,4%. Цей рівень кислотності перевищується у всіх плодах і ягодах, крім деяких сортів груш та деяких літніх сортів яблук. Для пригнічення росту бактерій, особливо тих, що утворюють кислоти, концентрація бензоїної кислоти може складати 0,2%.
Для консервування, підготовлюють 5% розчин бензоату натрію в гарячій воді або соку, додають розчин у змішувач, куди вносять підготовлене гаряче пюре або сік та ретельно перемішують. На кожну тонну пюре додають 20 літрів розчину. Вміст бензоату натрію в пюре не повинен перевищувати 0,1%. Оптимальна температура для зберігання пюре коливається від -1 до +100 °C.
Бензоат натрію, що відомий як консервант E-211, широко використовується у фармацевтичній, косметичній, технічній та промисловій сферах:
У фармацевтиці, він додається до різних сиропів та пресованих таблеток, що дають прозорі розчини, а також може мати солюбілізуючий ефект у деяких лікарських засобах. Часто використовується як складова комбінованих препаратів, особливо як відхаркувальний засіб. У косметології він входить до складу кремів, гелів для душу, кондиціонерів, дезодорантів, гелів для волосся та рідини для полоскання рота. Переваги його використання у цих продуктах полягають у безбарвності, відсутності запаху та легкорозчинності. Використовується в концентраціях до 3%.
У технічній та промисловій галузях, бензоат натрію використовується для підготовки полірування срібла та як компонент ракетного палива. Він також застосовується як інгібітор корозії для металів, таких як сталь, цинк, мідь, алюміній тощо, особливо в умовах з низьким рівнем рН.
Бензоат натрію також широко використовується як інгібітор корозії металів у низьких концентраціях, забезпечуючи захист від корозії металевих контейнерів для різних продуктів, таких як поліоли, аерозольні засоби, господарські товари та сільськогосподарські хімічні розчини.
У всіх цих сферах допустимі концентрації бензоату натрію суворо регулюються залежно від виду продукту та специфіки виробництва. Цей компонент добре всмоктується організмом та виводиться через нирки після знешкодження.
Гігієнічні норми застосування
- дозування в Україні: 0,015-0,2%, (до 0,4%);
- допустиме добове споживання (ДСП) 5 мг / кг на загальну кількість бензоатів;
- величина ГДК, в повітрі робочої зони 5 мг/м3;
- вміст бензойної кислоти 83,6%;
- бензоат натрію має відповідати вимогам FAO / WHO, VI Кодексу про харчові добавки, директивам ради ЄС та іншим європейським законам про харчові добавки;
- відсутність ГМО і алергенів
- максимально допустиме дозування в Європі - до 0,5%;
- переважний агрегатний стан у повітрі в умовах виробництва – аерозоль;
- клас небезпеки - 3 (небезпечні).