Нітрит натрію Е-250 MyChem
Інструкція та рекомендації з використання Нітрит натрію Е-250 MyChem
ВАЖЛИВО ДОТРИМУВАТИСЬ РЕКОМЕНДАЦІЙ ЩОДО ЗБЕРІГАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ПРОДУКТУ!
Обережно! Вживання Нітриту натрію
у чистому вигляді, навіть
у малих дозах (менше 1г)
приводить до отруєння, вражає печінку, шлунково-кишковий тракт та ін.
Симптоми отруєння: нудота, діарея, біль у животі,
судоми та ін.
Тримати в недоступному
від дітей та підлітків місці!
Нітрит натрію - це білий порошок з ледь помітним жовтуватим відтінком, який легко вбирає вологу (гігроскопічний). Його водний розчин має слабколужну реакцію та легко розчиняється у воді, але важко розчиняється у спирті. Цей засіб входить до складу харчових добавок під кодом E250. У Європейському союзі його можна використовувати лише як додаток до солі у концентрації не більше 0,6%.
Дослідження підтверджують, що нітрит натрію може пригальмовувати розвиток різних видів мікроорганізмів, таких як сальмонела, золотистий стафілокок та пліснява, а також утворення токсинів, зокрема афлатоксину. У медицині він використовується як засіб проти спазмів та антидот при отруєнні ціанідами. У хімічній промисловості його використовують як титрант у реакціях окислення-відновлення, а також у синтезі органічних сполук, таких як діазо-барвники та нітросполуки.
Нітрит натрію зберігає червоний колір м'ясних продуктів завдяки утворенню нітритної кислоти, яка, в свою чергу, розкладається до оксидів азоту. Оксид азоту (ІІ) реагує з міоглобіном та гемоглобіном, утворюючи відповідні нітрозопохідні з рожево-червоним забарвленням. Інші реакції призводять до утворення метміоглобіну, який за впливом відновників перетворюється назад у міоглобін. Під впливом оксиду азоту міоглобін перетворюється в нітрозоміоглобін, який при тепловій обробці переходить у нітрозогемохромоген, що має яскраво-червоний колір. Це пояснює збереження червоного кольору м'ясних продуктів.